LANGKAH-LANGKH 'MENARIK' PELAWAT KE BLOG

INGIN TAHU BAGAIMANA 'MENARIK' PELAWAT KE BLOG?

- ikuti tips ringkas di bawah,


  • DOMAIN/ALAMAT BLOG ~ guna sebutan yang mudah diingat dan mudah disebut bila dipromosi. Jangan susahkan pelawat hendak eja untuk kembali melawat blog korang
  • TAJUK ~ buat tajuk yang menarik perhatian pelawat untuk mengetahui isi kandungan blog korang. Biar tajuk lain dari yang lain hingg menimbulkan rasa ingin tahi mereka.
  • ISI KANDUNGAN BLOG ~ mesti selari dengan tajuk. Sampaikan apa yang korang nak sampaikan tu dengan bahasa yang santai tapi beretika, penuh informasi. Korang boleh juga letakkan elemen2 lain seperti video, gambar,testimoni dll.
  • DESIGN BLOG ~ jangan terlalu obses hingga susahkan pelawat untuk membaca blog korang. Susunan blog mestilah menarik dan buat pelawat rasa senang dengan penghasilan blog korang.
  • BUAT DUIT ~ jika traffic memberangsangkan, aplikasikan dengan beberapa jenis iklan. Daftarlah dengan ejen2 iklan seperti Google Adsense, Nuffnang, Amazon dll bagi mendapatkan iklan untuk dipaparkan. Korang akan dapat komisyen dari setiap klik dari pelawat. Lagi cantek kalau blog korang mempunyai media kit untuk jelaskan bgaimana blog jadi platform jana pendapatan, iklankan blog, bagaimana dapatkan traffic, testimoni dari syarikat2 iklan, nombor telefon/email dll...
Semoga dengan tips serba ringkas ni beri panduan pada korang yang baru nak juin bissnes internet ni k.. (",)